Aktuális Hírek - Minden amit a Veszprém-Főegyházmegyei Karitászról frissen tudnod kell...

 Aktuális Hírek

Együtt a Babákért - Dm Pelenka átadó

Immár hét éve, hogy egy országos drogérialánc pelenkaadománnyal segíti a krízishelyzetben lévő, szegényebb családokat a Katolikus Karitászon keresztül – mondta el Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója a csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón.A Szaléziánumban adták át a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársai azt a közel fél évre elegendő pelenkamennyiséget, melyet egy országos drogériahálózat ajánlott fel rászoruló, kisgyermekes családok részére az Együtt a babákért program keretei közt. Az akció eredményeként közel 20 millió forint értékben, összesen több mint félmillió darab pelenkával tudják segíteni a családokat.Bízom abban, hogy valamennyit tudunk segíteni a drogérialánc támogatása révén, s egy kicsit könnyebbé, egyszerűbbé tudjuk tenni a támogatott családok mindennapjait – mondta el Szijártó László az átadón megjelent családoknak. – A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász kapcsolatban áll egy németországi lovagrenddel, az Ordo Militaris Teutonicus-szal is, mely rendszeresen támogat bennünket. Ez egy katonai lovagrend, melynek alapítása az ezerháromszázas évekig nyúlik vissza, ma már teljesen humanitárius, keresztény rendként működik, s támogatja például a Veszprém-Főegyházmegyei Karitászt. Az itt látható több csomag bébiétel az ő felajánlásuk. Mikor ezeket az adományokat megkaptuk, arra gondoltunk, hogy hol lehetne jobb helyen ezt a bébiételt kiosztani, mint éppen a pelenkaátadón, ahol eleve kisgyermekes családok kapják a támogatást. Úgy gondoltuk, hogy ezek a családok a pelenkacsomagok mellett a bébiételeknek is nagyon jó hasznát veszik majd – mutatott rá az igazgató a kettős ajándékozás okára.

Az országos drogérialánc az elmúlt hét évben több mint százmillió forint értékben támogatott a Katolikus Karitászon keresztül mintegy ezerhatszáz rászoruló családot az Együtt a babákért program keretében. Ebben az évben a Veszprémi főegyházmegye területén közel hatvan családon tudtak segíteni.

7 Éve Együtt a Babákért

7 Éve Együtt A Babákért

A dm (drogerie markt) és a Katolikus Karitász közös kampánya most is a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeiket támogatja. A sikeres együttműködés eredményeként, idén is sok kisgyermekes családon tud segíteni a két szervezet. A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 60 kisgyermekes családnak tud pelenkát adni, családonként félévnyi mennyiséget. Februártól, Veszprémben a Vár u. 25 szám alatt, szeretettel várjuk a nehéz helyzetben élő anyukákat, gyerekeket!

Pelenkához szükséges kérelmi adatlap 

Karácsonyi adományozás összefogással - Zirc

Karácsonyi adományozás összefogással - Zirc
A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport tagjai a „Legyél jó, tegyél jót!” mottó jegyében munkálkodnak egész évben, így volt ez decemberben is.Céljuk a nehéz sorban élők megsegítése, mondta el Ulrich Józsefné csoportvezető. Az adventi időszak mindig nagyon mozgalmas náluk. Száz rászoruló embert hívtak meg egy gulyáslevesre, melyet az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjaival közösen készítettek el. A karácsonyra hangolódva együtt ünnepeltek az „Ők is emberek” alapítvány fiataljaival.Nagy értékű karácsonyi ajándékcsomagokat tudtak osztani hetvennégy hátrányos helyzetben élő családnak, melyhez egy anonim adományozó ötszázezer forint értékű tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szert juttatott a szervezetnek szétosztásra. Egy vállalkozó harminc zsák burgonyát, egy másik ajándékutalványt és készpénzt adott százezer forint értékben. Mindezt a karitász a templomi gyűjtés és a jótékonysági délután bevételével toldotta meg. A hittanos gyerekek az „Egy kis doboz szeretet” felhívásra nagy lelkesedéssel és örömmel készítettek játékot, édességet, ruhát tartalmazó csomagokat Vinter Ferencné hitoktató segítségével. A harmadik adventi gyertyagyújtást követő napon két karitász munkatárs tartós élelmiszert, mosószert, tisztálkodási szert tartalmazó csomagot vitt a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ zirci utógondozó lakásotthonába, a18-22 év közötti fiatal gondozottaknak. A karitász több tagja még karácsony előtt közösen ünnepel a pszichiátriai betegek klubjának tagjaival és a Szent Bernát Idősek Otthona lakóival, 23-án pedig a kórházban maradt ápoltakat látogatják meg. Összefogással és a karitászosok, önfeláldozó munkájukkal sok embernek meghittebbé, gazdagabbá varázsolták az ünnepet.

Másfél ezer ajándékot osztott ki a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász


Jó, ha tárgyakkal is meg tudjuk ajándékozni a szeretteinket, de a legnagyobb ajándék az, amikor az ember önmagát adja valakinek, fogalmazott Márfi Gyula veszprémi érsek csütörtök délelőtt a Szaléziánumban a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász ünnepélyes karácsonyi sajtótájékoztatóján, melyen tíz rászoruló családnak osztottak ki ajándékcsomagokat.A Tárjátok ki szíveteket! elnevezésű program keretében számos, a Veszprémi főegyházmegye területén működő, egyházi és állami fenntartású iskolában, illetve óvodában gyűlt össze az az ezernégyszázötven ajándékcsomag, melyet szülők és gyermekeik ajánlottak fel a rászorulóknak.

Az összekészített dobozokban játékok, könyvek, írószerek, meglepetések rejtőznek. Az így összegyűlt dobozokat a karitász önkéntesei juttatják el karácsonyig az egyházmegye területén, valamint a határon túl élő kárpátaljai családokhoz. Márfi Gyula veszprémi érsek rámutatott, az advent a várakozás ideje, karácsonykor pedig azt ünnepeljük, hogy Isten elküldte hozzánk fiát. Ez a legnagyobb ajándék, hiszen Jézus mennybemenetele után is itt maradt velünk a földön az oltári szentség formájában, mondta el az érsek, aki kiemelte, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az ünnepek alatt közösen töltött idővel, odafordulással, beszélgetéssel is megajándékozzuk embertársainkat.

A katolikus egyház története most már több mint kétezer évre nyúlik vissza, és az egyház a kezdetektől fogva fontosnak tartotta a diakóniát, azaz a szeretetszolgálatot, így elmondhatjuk, hogy a karitász egyidős az egyházzal – emelte ki Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, aki elmondta, a felajánlásoknak hála idén több ízben is sikerült tartós élelmiszert, tűzifát, gyógyszereket, kályhát, hallókészüléket biztosítani a rászorulóknak.

Szijártó László köszönetet mondott minden magánszemélynek, vállalatnak, önkéntesnek, aki a karitász tevékenységét bármilyen módon elősegítette, majd Márfi Gyula érsekkel együtt ajándék- és élelmiszercsomagot adott át tíz, az eseményen megjelent rászoruló családnak.

Sokszor egy mosoly is elég

Sokszor egy mosoly is elég
Caritas Hungarica Díjban részesült a közelmúltban Varga Zoltánné, a zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport tagja. A szolgáló szeretetről, családról, gyermekkorról, régi karácsonyokról beszélgettünk Zsóka nénivel ünnepváró hangulatban.

Hárman vagyunk testvérek, és nagy szeretetben neveltek minket a szüleink. Nagyon szép gyerekkorunk volt. Uzsán laktunk, egy vasúti településen Tapolca és Sümeg között. Édesapám vasúti tiszt volt, és egyik állomásról a másikra helyezték. Ajkán születtem, iskolába pedig Sümegre jártunk mindhárman. Édesanyám otthon dolgozott háztartásbeliként, nevelt bennünket, kertet gondozott, állatokkal foglalkozott középiskolás korunkig. Nem mondom, hogy szegény körülmények között nőttünk fel, de mindenre oda kellett figyelni, s anyukám „művésze” volt a pénz beosztásának. Apukám a szellemi nevelésünkkel foglalkozott, a történelmet nagyon szerette, „élő lexikon” volt. Vasutas hivatásából kifolyólag ingyen utazhattunk, s elvitt minket az ország különböző részeit megismerni, történelmi áttekintést adva hozzá. A Nagy-Magyarország térképét egy életen át a szíve fölött hordta.Bővebben... 

Egy Kis Doboz Szeretet – Beszámoló, fényképek

Egy Kis Doboz Szeretet – Beszámoló, Fényképek
A Veszprém Főegyházmegyei Karitász második alkalommal hirdette meg idén az Egy kis doboz szeretet elnevezésű kezdeményezését, mely keretében a gyerekek szüleik segítségével, a karácsony közeledtével egy kis „szeretetet” ajándékozhattak a rászorulóknak, például játékot, iskolai eszközt, higiéniai szereket, édességet, egy-két kedves szó kíséretében, szépen becsomagolt dobozban a rászorulóknak.A felajánlásokat november 27-ig vártuk, a héten pedig megyeszerte begyűjtöttük az ajándékcsomagokat – Nagyon sok iskola, óvoda csatlakozott az akcióhoz. A Munkácsy iskolában (Pápa) egy osztály pakolta be a karitász furgonjába az iskolából felajánlott ajándékdobozokat Ferenczi Kálmán igazgató, Gőgösné Bakos Adél igazgató-helyettes és Iványi Andrea hittanár vezetésével. Sajnos tavaly is nagyon könnyen szétosztottuk a közel 1200 dobozt fogyatékkal élőknek, nagycsaládosoknak, valamint a Kárpátalján élő szegény magyar gyerekek számára. Idén sem lesz másként, azonban dupla annyian érdeklődtek az akció iránt, így több adomány érkezett be, amiért nagyon hálásak a karitász munkatársai, és persze a nélkülöző gyerekek. Beszéljenek helyettünk a képek: Galéria


Köszönetet szeretnénk mondani a következő Intézményeknek:

Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola / Pápa
Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája / Tihany
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium / Veszprém
Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnázium / Veszprém
Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola / Várpalota
Szent Margit Római Katolikus Óvoda / Veszprém
Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola / Sümeg
Szent István Római Katolikus Általános Iskola / Pápa
Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola / Ajka
Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola / Veszprém
Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola / Tapolca
Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola / Győr

Egy Kis Doboz Szeretet – megduplázódott, 7500 az érdeklődök száma!

Sokszor egy mosoly is elég
A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász karácsonyi, jótékonysági akciója „Egy kis doboz szeretet!" címmel óriási sikerrel zárult a tavalyi évben. Idén megduplázódott 7500 az érdeklődök száma, sokkal több iskola és óvoda csatlakozott a programhoz, sok családtól kapunk telefont, hogy szeretnének ők is ajándékcsomagot leadni. November 27. nappal elkezdjük begyűjteni a dobozokat és Karácsonyig a karitász munkatársai a kis szorgos segítői lesznek a Jézuskának, hogy a neki írt levélből valóra váljon egy szelet, egy aprócska kis játék, plüssfigura, kisautó, játék baba. Ezúton szeretnénk megköszönni annak a sok gyermeknek, szülőnek és persze tanároknak, pedagógusoknak akik segítségével sok szegény, nélkülöző családnak okozhatunk kellemes és örömteli pillanatokat az elkövetkezendő napokban. A dobozok begyűjtése után fényképekkel és összesítővel jelentkezünk…

Szent Erzsébet Ünnepe a Reginában

Szent Erzsébet Ünnepe A Reginában
Erzsébet-kenyereket áldottak meg és osztottak szét a jelen lévők között templomunkban, Szent Erzsébet ünnepén, a hétfő esti szentmise után.
A veszprémi Regina Mundi Plébániához tartozó Szent Margit Katolikus Óvoda növendékei és pedagógusai adtak elő köszöntő énekeket az ünnepi mise előtt, valamint Szijártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója idézte fel Szent Erzsébet életútját és jótetteit. Nem véletlenül kapcsoljuk személyiségéhez a jótékony, cselekvő szeretetet, ő királyné létére együttérzett a szegényekkel és a betegekkel, élelemmel és ruhával segítette a rászorulókat. László atya példaként állította a megjelent hívek elé Erzsébetet, és kérte, hogy mi is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, ha nálunk elesettebbekkel találkozunk.A szentmisén még a hála és a köszönet fontosságát hangsúlyozta. László atya az Egyházmegyei Karitász nevében mondott köszönetet annak a mintegy 500 önkéntesnek, aki egész éven át áldozatos munkával kutatja fel és segíti a rászorulókat. Plébánosunknak, Dezső atyának is köszönetet mondott, hogy biztosította a helyszínt az ünnepi mise és a kenyérmegáldás megtartásához, valamint a kis ovisoknak is a szép Erzsébet-énekekért.Kalkuttai Szent Teréz szavait idézte, aki szerint az egyes emberek segítsége ugyan lehet, hogy csak egy csepp a tengerben, mégis alacsonyabb lenne ez a tengerszint, ha elmulasztanánk hozzáadni ezt az egy cseppet.A szentmise végén Dezső atya megáldotta a kenyereket, amelyeket szétosztottak a hívek között.

Együtt a Karácsonyért a Dm munkatársaival

Együtt A Karácsonyért A Dm Munkatársaival

Idén a dm dolgozói közül 3-an vettek részt a karácsonyi karitatív akció előkészületeiben, összeállításában a Veszprém - Főegyházmegyei Karitásznál. A Dm-es segítőink egységcsomagokat készítettek a rászoruló családoknak és tusfürdő,fogkrém, illetve szőlőcukorral leptek meg minket. Több mint 100 családot támogatunk karácsonyi csomaggal, melynek súlya a 12 kg-ot is meghaladja és a gyermekes családoknak ezenfelül még játékokat, szaloncukrot és édességet is rejtettünk az Ünnepek alkalmával a csomagokba.Nemcsak a minket felkereső rászorulókat segítjük ebben az évben. Karitász csoportjaink által felmért Veszprém megyéhez tartozó településeken is sikerült 10 családnak meleget varázsolni otthonukba az országos kandalló program keretében és saját finanszírozásból ezen felül 19 családot tudtunk ellátni tűzifával. Ez idáig 58 alkalommal, 681.000 Ft értékben, folyamatos gyógyszerkiváltással segítjük a beteg, idős nyugdíjasokat.
 
A Dm-es Lányoknak - Köszönjük önzetlen munkájukat a nehéz sorsú családok és gyerekek nevében is!
 
A Katolikus Karitász szervezete és a dm üzletlánc együttműködése nem új keletű. A dm „Együtt a babákért” néven, minden évben kampányt indít az elszegényedett kisgyermekes családok megsegítéséért.

Egy Kis Doboz Szeretet

Egy Kis Doboz Szeretet
A Veszprém- Főegyházmegyei Karitász ismét karácsonyi, jótékonysági akciót hirdet rászoruló gyermekek számára.Az iskolában tanuló gyermekek egy kisebb dobozba becsomagolhatják azokat a játékokat, rajzokat, plüss figurákat vagy más egyéb dolgot, ami jó állapotban van, és más gyermek örülne neki Karácsonyra.

Az akciónk neve: „Egy kis doboz szeretet!”

Az összegyűlt dobozokat a karitász munkatársak egy előre megbeszélt időpontban begyűjtik, és Karácsony előtt az önkénteseink eljuttatják a rászoruló gyermekek számára. Bővebb információt a mellékelt plakáton lehet olvasni.

Elérhetőségeink:    +36-20-801-9400
                              iroda@karitaszveszprem.hu
                              www.karitaszveszprem.hu

Karácsonyi Adománygyűjtés a Z+D Kft. támogatásával

Karácsonyi Adománygyűjtés A Z+D Kft. Támogatásával
A karácsony a meghitt együttlét, az ajándékozás és a közös étkezések ideje, de sok családban még ekkor is problémát jelent, hogy étel kerüljön az asztalra. A Veszprém - Főegyházmegyei Karitász abban a reményben folytatja adománygyűjtési akcióját, hogy a veszprémi Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. vásárlói támogatásával, rászoruló családok ünnepét teheti szebbé.

A Karitász önkéntesei november 8-án, 9-én és 10-én 8-19 óra között várják a vásárlók felajánlásait!

Célunk, hogy a három nap alatt legalább 1 tonna élelmiszert összegyűjtsünk, mely közel 100 család számára jelenthetne segítséget.

Az összegyűlt adományokat a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász szervezet juttatja el a legrászorultabbaknak december hónapban.

A karitászmunka Istentől kapott küldetés

A karitászmunka Istentől kapott küldetés
A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás.Az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Katolikus Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik a legrászorultabb embertársaikat. Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket.Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra.Tárgyi és pénzadománygyűjtéseket, jótékonysági programokat, segélyakciókat, nyári táborokat szerveznek. Gyakran adományokat pakolnak, válogatnak, majd készítenek belőlük hasznos csomagokat, amelyeket el is juttatnak a legnehezebb sorsú emberekhez, családokhoz.Sok időt szánnak a családok meglátogatására és szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség.Saját karitász közösségük lehetőségein túl, az egyházmegyei és országos segélyakciókba is becsatlakoznak, további feladatokat és adminisztrációt is felvállalva. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt.Karitász csoportjuk tagjaival és település szervezeteivel élő és jól működő példaértékű kapcsolatokat, együttműködéseket alakítottak ki, amelyek a rászorulók javára szolgálnak.A „kézzel fogható” karitatív feladatok mellett imádkoznak a rászorulókért, támogatókért és önkéntesekért.Mindezek mellett valamennyi díjazott különösen nagy odaadással, elhivatottsággal és türelemmel áll a rászorultak mellett vigaszt nyújtva a nehézséggel küzdők számára.

Nagyon nagy meglepetést, örömet és meghatottságot éreztem, amikor a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász értesítését megkaptam, hogy 2017.10. 07-én, Budapesten a Magyar Szentek Templomában az eddigi karitász munkám elismeréséül Caritas Hungarica kitüntetésben részesítenek.Lelkiekben felemelő érzéssel töltött el, hogy ez a megtiszteltetés a Rózsafüzér Királynőjének ünnepére esett, hiszen Ő jobban tudja, mi szolgál lelkünk javára.Ez az elismerés számomra azt is jelenti, hogy figyelnek Ránk, számon tartanak minket és értékelik a munkánkat. Ez a tudat új erőt és lendületet ad az elesettek, rászorulók további segítésében, mert „Jót tenni jó, higgy ebben érdemes!”Úgy érzem, ezt a néha nehéz munkát, évek hosszú során igyekeztem önzetlenül végezni, a jó Isten segítségével másokért.Életem boldogságához hozzá tartozik a másokon való segítés. Sokszor a gondjaik meghallgatása is elegendő egy két jó tanács kíséretében.Tapasztalatom, hogy a jó szó, mosolygás, vidámság is nagy orvosság a szomorú, reményt vesztett embereknek.Istennek köszönöm, hogy erre a szolgálatra meghívott és kérem, hogy további szerető-szolgáló munkámhoz adjon erőt és egészséget!
 
Köszönöm!
 
Varga Zoltánné
Zirci Árpád házi Szent Erzsébet katolikus Karitász csoport tagja

DÍJAZOTTAK a Veszprémi Főegyházmegyéből
Kovács Lajosné, Ughy Istvánné, Varga Zoltánné

A 7 éves kislány leukémiával küzd- Az egész megye neki gyűjt

A 7 éves kislány leukémiával küzd- Az egész megye neki gyűjt
Míg a kislődi leukémiás kislány az egészségéért küzd, addig a megyében többfrontos jótékonysági gyűjtés bontakozik ki, tárgyi és anyagi felajánlásokat is várnak.
Barbarics Nóra Diána hét éves kislődi kislány. Magántanuló lesz, ugyanis májusban leukémiát diagnosztizáltak nála, fél éve kemoterápiával gyógyul. Ahhoz, hogy hazaengedjék a szombathelyi kórházból, otthon steril szobára van szüksége. Ennek kialakításának előremozdításáért Kislőd település közössége egy emberként fogott össze, jótékonysági futást és XCO kerékpárversenyt, Ajkán pedig börzét szerveztek a nyár folyamán.
 
A pápai adománygyűjtés szervezői – Takács Balázs, a Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok programfelelőse, Bereczki Péterné főszervező és Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója – a két lepecsételt gyűjtődobozzal
 
Az események híradásai nyomán szeptemberben Pápáról szintén csatlakoztak a nemes kezdeményezéshez. Bereczki Péterné főszervező elmondta, a legnépszerűbb közösségi oldal és a Pontjó Grafika Stúdió plakátjai felhasználásával az utóbbi két hét alatt sikerült nagyobb mennyiségű, főleg ruhaneműből, játékszerekből, könyvekből álló adományt összegyűjteniük. A pápai gyűjtés szeptember 27-ig tart, ekkor szállítják át a beérkezett adományokat a Pyro-Protect Bt. segítségével Ajkára.
 
Nóri édesanyja egy időre feladni kényszerült a munkáját, hogy beteg gyermekével lehessen a kórházban. Az édesapa dolgozik, a négy éves kistestvérre a nagymama vigyáz – árulta el.
Takács Balázs, a Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok programfelelőse közölte, a pápai Közösségi bolt is szívesen csatlakozott az akcióhoz. Mintegy másfél tonna ruhaneműből, cipőkből és játékszerekből álló dotációjukat a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász (VFK) segítségével juttatják el Ajkára.
 
Továbbá a jótékonysági akció szervezői – Bereczki Péterné, Takács Balázs és Szijártó László, a VFK igazgatója – a Közösségi boltban szerdán lepecsételtek két adománygyűjtő dobozt, amelyek ezentúl ott helyben, és a Zebra papír-írószerboltban várják a pénzbeli adományokat. Valamint egyenesen Nóri bankszámlájára (OTP 11773487-01392904) is utalhatunk.
Október 14-én Ajkán mindezen beérkezett tárgyi adományokból börzét rendeznek. Takács Balázs megjegyezte, az emberek szokatlan módon úgy segíthetnek, hogy közben önmagukon is segítenek. Ugyanis az eseményen mindenki annyi pénzt adhat a termékekért, amennyit jónak lát.
 
A börze teljes bevételét a Barbarics családnak ajánlják fel, a dobozokban pedig várhatóan februárig gyűjtik a pénzt Nóri gyógyulásáért.


Laskovics Márió

A család épségben kimenekült az égő házból

A család épségben kimenekült az égő házból
Ennél nagyobb fájdalom csak az lett volna, ha a gyerekeinket veszítjük el – nézett maga elé könnyes szemmel Horváth Tibor.A család élete munkája, a lakásuk, a teljes berendezés szombaton alig egy óra leforgása alatt vált a tűz martalékává. Szerencséjük, hogy a szobában alvó édesapa a füstre időben felébredt, felkapta a másik szobában játszó kislányát, és kiszaladt az udvarra. Az önkormányzat szükséglakást utalt ki Horváthéknak. A harmadik osztályos Mózes tanítónője, Lovró Krisztina, amint hallott a szerencsétlenségről, azonnal értesítette az osztálytársak szüleit, akik ruhákat, iskolai felszerelést, élelmiszert gyűjtöttek.

A kislány, Bianka most kezdte az első osztályt. A tanítónő felvette a kapcsolatot a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatójával, Szijártó László pápai plébánossal. A segélyszervezet első szállítmánya háztartási gépekkel, ruhákkal, bútorokkal nem sokkal a szerencsétlenség után megérkezett, a második szállítmányt szerdán vette át a család.

Nem tudom, hogyan tovább – zokogott az apa. – Biztosításunk nem volt, én ugyan dolgozom, de a jövedelmem arra elegendő, hogy örömteli gyerekkort biztosítsak Mózesnek és Biankának.

Esélyünk sincs arra, hogy lakást vásároljunk. Az elmúlt napokban sok segítséget kaptunk az emberektől. Abban reménykedünk, hogy az adományokból tudunk vásárolni egy kisebb lakást, ahol majd nyugalomban és szeretetben élhetünk. Mindegy, hogy milyen lesz, majd a két kezem munkájával felújítom, csak legyen egy hely, ahol biztonságban tudhatom a családomat.


Tisler Anna

Legyen öröm az iskolakezdés!

A Veszprémi Főegyházmegyei Karitász szolgálat minden évben választ egy egyházi iskolát a megyéből, amit támogat. Idén a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolára esett a választás.Az adományokat Szijártó László a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Rohály János iskolaigazgató adta át augusztus végén az iskola egyik emeleti tantermében. Jelen volt még az iskola lelki igazgatója Földi István esperes atya, Horváth Marietta hitoktató és két önkéntes Karitász képviselő.

A Magyar Katolikus Karitásznak van egy iskolakezdési programja, a Legyen öröm az iskolakezdés, ahol megpróbálunk hozzájárulni a könnyebb tanévkezdéshez, így segítve a diákokat, családjukat. A Katolikus Karitász országosan húszmillió forint értékben négyezer családot tud támogatni, gyermekenként ötezer forintos Erzsébet utalványt tudunk adni, amiből tanszereket és ruhákat lehet vásárolni. Emellett még egy tartós élelmiszerből álló csomaggal szeretnénk a családok segítségére lenni – mondta Szijártó László igazgató, plébános.

Összesen tizenegy család kapott iskolakezdési támogatást, amely egy csomag, tartós élelmiszert és egy ötezer forint értékű vásárlási utalványt foglal magában. Az egyházmegyei központok és a karitász csoportok tízmillió forinttal segítik a rászoruló családokat, illetve a gyermekeket. A veszprémi egyházmegyének van egy karitász alapítványa, ami a karitász csoportokat közel 850 ezer forinttal támogatja. A csoportok ebből az összegből támogatják a nagycsaládosokat, rászorulókat. Több karitász csoport gyűjt adományokat, ruhát, felajánlott pénzösszeget, sőt emellett ötszáz önkéntes segíti a szervezet munkáját.

Az iskolakezdést segítő csomagot az a tizenegy család kapta, akik az igazgató és a pedagógusok szerint a legjobban megérdemelték, leginkább rászorulnak. Lezárásként Szijártó László atya elmondta, hogy a tapolcai plébánián szervezésben van a regisztrált karitász csoport létrehozása.

Smidhoffer Eszter

Nyáron is segít a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász

Hármas összefogás eredményeként lélegeztető készüléket  adományozott egy négygyermekes családapának a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a veszprémi Szent László plébániai Karitász csoport segítségével. A gépet  augusztus 8-án adták át a veszprémi várban található egyházmegyei karitász központban.Az ünnepélyes átadón Szijártó László igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy a veszprémi Szent László plébániai karitász csoport kezdeményezésére jött létre a hármas összefogás, hogy meg tudják vásárolni Segesdi Sándor részére az életminőségét nagyban javító lélegeztető gépet, aminek értéke közel 250.000 forint volt.Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi csoportjának tagja örömét fejezte ki, hogy ismét közös erővel tudtak segíteni, egyben reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen meghitt pillanatban lehet része.Szőke Veronika, a veszprémi Szent László plébánia Karitász csoportjának tagja elmondta, hogy két jótékonysági koncertet is szerveztek Sándor megsegítésére, egyet Veszprémben, egyet pedig Pápán az ügy sikeréért.Segesdi Sándor meghatódva mondott köszönetet minden segítőnek és nagy örömmel vette át családjával együtt a lélegeztető gépet.

Dabronc - Karitász tábor élménybeszámoló

  • Dabronc - Karitász Tábor Élménybeszámoló
  • Dabronc - Karitász Tábor Élménybeszámoló
  • Dabronc - Karitász Tábor Élménybeszámoló

Csoportunk 2017.07.10-12. között tábort szervezett rászoruló és nagycsaládosok gyermekei részére. Jeligénk: "A természet Isten ajándéka, ismerkedjünk meg jobban vele!"
16 gyermek - közülük 14 rászoruló- és 4 középiskolás közszolgálatis diák töltötte velünk a 3 napot.
Hétfőn kerékpárral tettük meg a 3 km-es utat Dabronc és az Ötvös-i Vadászház között. Csapatok ismertetése, Őrangyalok nevének húzása, bemutatkozások után különböző szellemi feladatokkal indítottuk a délelőttöt, majd számháború következett. Csoportunk több tagja közben nekiállt a pincepörkölt főzésének, amihez István atya saját termesztésű burgonyát és hagymát adott.Ebéd után Nagy Miklós a Dabronc-Marcalvölgye Vadásztársaság fővadásza nagyon érdekes és tanulságos előadást tartott a gyerekeknek az erdőről,a vadakról, életükről. Közben megérkezett Fülöp Tamás lovaskocsival és kiszállította őket a falu erdejében lévő Farkaskőhöz. 1991-ben itt lőttek le egy farkast, ami a Balatonedericsi Afrika-múzeumban kitömve megtekinthető. A kirándulás után dinnye evés következett, amit szintén István atyától kaptunk.Kedden Ölbőre, a Szent Miklós Gyógyfüves és Kneipp kertbe látogattunk, itt a gyógyfüvekkel és hatásukkal ismerkedtünk Csilla segítségével, majd Szombathely következett, ahol megebédeltünk, megnéztük a Székesegyházat, városnézés és fagyizás után jöttünk haza. Köszönjük Simon Lajos Dabronci polgármester úrnak és Komendánt Irén Ukki polgármester asszonynak a szállítás megoldását.Szerdán a dabronci Faluházban és udvarán töltöttük a délelőttöt, ahol játékos sport- és ügyességi versenyek voltak a csapatok között. Közben Karitászos paprikás krumpli rotyogott a bográcsban. Ebéd után eredményhirdetés és ajándékosztás következett, majd indultunk Sümegre. Először a Várat vettük be, megismertük az íjászat és a kürtös kalács sütés fortélyait, a Giuseppe Family artistacsoport műsora után következett a nap fénypontja: az Arénában lovagi tornán vehettünk részt. Nagyon szépen köszönjük Papp Tamásnak és feleségének, Csillának, hogy biztosították számunkra ezt a felejthetetlen élményt.A gyerekek, fáradtan, de sok szép és kellemes élménnyel érkeztek haza.
Köszönet csoporttársaimnak is, akik szabadságot vettek ki és végig helytálltak a tábor sikere érdekében.

Varju Zoltánné csoportvezető
Don Bosco Karitász csoport

Ötgyerekes családon segített a Karitász

Ötgyerekes családon segített a Karitász
Egy anyuka 5 gyermekével, másfél évvel ezelőtt magára maradt. 3-an általános iskolások, ketten óvodás korúak. A két kicsi jelentős egészségügyi nehézségekkel küzd. A házukra svájci frankos hitelt vettek fel kilenc éve, melynek nagy részét már visszafizették. Mivel a magára maradt család jövedelme csak a GYES maradt, ezért a hitelt nem tudták tovább fizetni. A bank árverésre bocsájtotta a házukat. Nagyon bíztak benne, hogy a falu széli kis házukat öt gyerekkel senkinek sem lesz szíve megvenni, mindaddig, ameddig az anyuka nem tud elmenni dolgozni. Azonban internetes árverésen a tavasszal egy ember – látatlanban – mégis megvette a házukat. Erről azonban nem értesítették a családot. Május közepén szóltak az önkormányzattól, hogy 6 héten belül költözniük kell.
A helyzet teljesen kilátástalannak tűnt. A környék kedvelt üdülőterület, kifizethető albérletet hiába kerestek, nem találtak. Egy ismerős segíteni próbált nekik. Internetes keresés után 48 órával később pár faluval odébb felkínáltak megvételre egy házat kerttel, mely már egy évtizede eladhatatlan volt, mert semmilyen közművel nem rendelkezett. Az ismerős és barátaik, illetve a rokonok összefogtak, gyűjtésbe kezdtek és csodás módon két héttel később az új ház árának nagy rész összejött, úgy hogy az adásvételi szerződést meg tudták kötni. Még a gyűjtés kezdetén a Veszprémi Érsekség Karitászához is kérvénnyel fordultak segítségért. Az utolsó részlet, a vételár utolsó két és fél százaléka azonban sehogy sem jött már össze, így a kulcsokat nem kapták meg.
A Jó Isten a kezében hordozta ezt a családot. Levél érkezett a beteg kicsiket felülvizsgáló orvosi bizottságtól, hogy pont azt a falut jelölik ki integrált nevelést biztosító óvodai és iskolai ellátásra, ahol a leendő új házuk található. A kilakoltatási határidő előtt 10 nappal telefonhívás jött a Veszprémi Karitásztól, hogy a család kérését pozitívan bírálták el. A felajánlott anyagi segítség csodás módon fedezi a hiányzó 2,5 százalékot és a földhivatali költségeket is. Így a gyerekeknek és az anyukájuknak volt idejük nyugodt körülmények között összepakolni és egyetlen napra sem maradtak otthon nélkül. Az új otthonuk falujában az édesanyának részmunkaidős munkára is lesz lehetősége, míg a kicsik már oktatási intézményben lesznek délelőtt.
Nagyon sokan segítettek, nagylelkű és tiszta szívű emberek. Mindenki pillanatnyi helyzete és lehetősége szerint kisebb, vagy nagyobb adománnyal. Hálás köszönettel a Jó Isten áldását kérjük minden segítőre. Külön köszönjük a Veszprémi Karitász segítségét.
Szeretnénk minden kedves olvasót bíztatni, hogy nincsenek kis segítségek, minden segítség, bár látszólag kevésnek tűnik, az Úristen kezében nagy dolgokká lesz. A Karitász a valóban rászoruló családoknak segít, és aki a legkisebb anyagi vagy tárgyi adománnyal is támogatja a Karitászt, az végül igen nagy jótétemények részesévé válik. Köszönjük a segítséget és a támogatást a nevét elhallgatni kívánó beküldőnknek!

Vár a nyár! – Megnyitotta kapuit a karitásztábor Olaszfalu-Alsóperén

Márfi Gyula veszprémi érsek június 20-án misével nyitotta meg az idei karitásztábor-idényt Olaszfalu-Alsópere édeni pagonyában. Tíz hét alatt több mint ötezer gyerek táborozhat ingyen, szerezhet barátokat és maradandó élményeket, élvezheti a karitász munkatársainak gondoskodását.
Rodoszon van egy természeti csoda: a Pillangók völgye, amelyben nyaranta élő festményekként lepkék ezrei üldögélnek a fákon. Én még gyerekként, Bálint Ágnes Barátom, Bonca című könyvében olvastam róla. Abban emlékeim szerint arról is szó esik, hogy ha furulyán vagy fuvolán valami szép dallamot játszanak nekik, azonnal repkedni kezdenek, táncra kelti őket a zene. Ez olyan szép, hogy már-már mesének tűnik. Jó időre el is feledtem; azt hittem, ez a történet csak gyerekeknek való. De csak 2017. június 20-áig, mert akkor a Bakonyban, Olaszfalu-Alsóperén kiderült: a mese igaz, és nem is kell Rodoszra menni érte.
 
Sem Olaszfalut, sem a szomszédos Felső-, majd a még onnét is négy kilométerre levő Alsóperét nem könnyű megtalálnunk. Zavaró, hogy Alsóperét egyszerűen nem ismeri a GPS, és hogy az utunk Felsőperétől már az erdőn át – igaz, aszfalton – vezet. Ám olyan keskeny és vadregényes ez az út, hogy a sofőrünk majdnem visszafordul, attól félve, itt már csak az erdőgazdaság munkagépei járhatnak. Végül aztán bátorságot gyűjtünk abból, hogy hiszen éppen a veszprémi erdőgazdaság vendégei leszünk ma, amely a karitász tábornyitójának helyszínét biztosítja.
 
„A helyi karitászcsoportnak jó a kapcsolata az erdőgazdasággal, így kerültünk ide – meséli Csapó Viktória sajtóreferens. – Szívélyesen meghívtak, sőt előzetesen az egész ősparkot bejárták velünk, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbb helyszíneket. Külön örültünk, hogy itt kápolna is van, ahol Márfi Gyula érsek misézhet.”
 
„A Park Szálló alapjában véve vadászcentrum, a kápolnát saját erőből, 2013-ban építettük – mondja Szedlák Tibor termelési vezérigazgató-helyettes. – Eredetileg díszletnek, látványos háttérnek építettük a vadászatok utáni terítékhez, fotózásokhoz. De hamarosan komoly tartalommal telt meg: a festői táj, a gyönyörű erdő és botanikus kert miatt ugyanis roppant népszerű lett mint esküvői helyszín. Csak múlt nyáron tizenegy esküvőt és lagzit rendeztek nálunk.
 
Állami cégként közjóléti kötelezettségeink is vannak, így természetes, hogy egy ilyen szép eseménynek szívesen vagyunk a vendéglátói.”
 
A tíz órakor kezdődő misén az érsek a gyerekek nyelvén – ő mondja így – ó- és újszövetségi „sztorikat” – mesélve arról beszél, hogy van értelme szeretni azokat, akik bennünket nem szeretnek, és nem visszaütni, ha bántanak. Az Ószövetségtől az Újszövetség felé haladva az is egyre világosabb, hogy maga Isten nemhogy nem bosszúálló, hanem maga a végtelen irgalom – hangsúlyozta a főpásztor.
 
A mise után a gyerekek a templom melletti szabadtéri színpadon felsorakoznak, és rövid műsort adnak elő fuvolaszóval (!), a pillangók pedig veszik a lapot, és jóváhagyólag táncolnak fölöttük. Aztán Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes a karitász országos tábormegnyitója alkalmából mindenkit üdvözöl, és nyitóbeszédre kéri az érseket. Ő azonban szabadkozik, és „beszéd” helyett csupán pár kedves szóval fordul a gyerekekhez. Arra kéri őket, hogy semmit se vigyenek túlzásba, némi fegyelmet még a legnagyobb szabadság idején is erőltessenek magukra, legyen szó akár okostelefonozásról, akár más szórakozásról, játékról.
 
Polgárdy Imre, a Veszprém megyei önkormányzat elnöke köszönetet mond mindazoknak, akik a gyerekek táborozását lehetővé teszik, majd bejelenti, hogy az önkormányzat jövő nyáron harminc gyerek ingyenes nyaralását biztosítja a csopaki üdülőfaluban.
 
Écsy Gábor országos igazgató sorra veszi, hány meg hány féle tábort (vándor-, napközis, sátor-, kézműves-, hittan-, hagyományőrző) tábort szervez, támogat a Katolikus Karitász. „És mindegyikben ti, gyerekek vagytok a középpontban; az, hogy ti maradandó élményekkel gazdagodjatok a nyáron” – teszi hozzá, majd a nap legnagyobb eseménye, körülbelül száz lufi felengedése következik. „Vár a nyár!” – kiáltja Écsy Gábor maga is gyermeki örömmel, és amint a lufik nagy boldogan az ég felé röppennek, mindannyian átérezzük a pillanat ünnepélyességét. Kitört a vakáció.
 
És közben mindenütt pillangók. Annyian vannak, mint máshol a legyek vagy a szúnyogok. Míg kirándulásainknak mindig nagy élménye, ha egyet-egyet megcsodálhatunk közülük, itt akkora csapatokban üldögélnek a tornácon, kalandoznak a réten, szállnak sapkára, autóra, székre, sütire, hogy fél órán belül már egészen megszokjuk a jelenlétüket. Körülvesznek, kíváncsiskodnak, kérnek a gulyás mellé kapott uborkából, és a kenyerünket kóstolgatják. A pillangók paradicsomába érkeztünk, ahol mi csak álmélkodó vendégek lehetünk.
 
Sorverseny következik macikerüléssel, zsákban futással, gumilabdaként pattogó és botladozó, el-eltanyázó gyerekekkel, aztán tollasütőn kell labdát egyensúlyozni, és hármas gyepsíelés a záró feladat. Az utóbbihoz nagyon összhangban kellene lenni a versenyzőknek, és előbb meg kellene tanulniuk, egyáltalán hogyan lehet elindulni, aztán nem elesni, senkit sem a „harctéren” hagyni. Ez nemigen megy, és forróság van, ezért a pihenő kihirdetése után már nem folytatódik a verseny. Tanulság: talán nincs is komolyabb, embert próbálóbb, az életre jobban felkészítő tevékenység, mint a játék.
 
Négy gyerek nyilatkozik a tévéseknek a tábori élményekről: teniszezésről, pingpongozásról, csocsózásról, számháborúról, kirándulásokról, kalandparkról. Egy ötödiket, aki körülöttük sündörög, inkább a mikrofon érdekli: elkéri a riportertől, belekiabál, eljátssza, hogy tévés, kedvesen handabandázik.
 
Az érsek eközben a térsakk mellett álldogál; várja, hogy valamelyik gyerek kihívja egy partira. Többen is jelentkeznek. Egy kissrác nagy kompetenciával lépeget, de idővel egyre többször morogja mókás méltatlankodással: „Baj van”, „Sajnos érsek atya nagyon jól játszik”. A visszavágó hasonlóan alakul, de az érsek ekkor már elemzi is az állásokat, és időről időre jó tanácsokkal látja el ellenfelét.
 
A program zárásaként a Nádasdyak botanikus kertjén át ebédelni indulunk. A piros sapkás, kék pólós gyereksereg úgy vonul, mint a hupikék törpikék. Egy kislány lemarad, elbújik, majd így kiált: „Közönséges mogyorófa árnyékában állok” – aztán büszkén kitekint a lombok alól.
 
Völgybe érünk, kiszáradt patak feletti hídon át vezet az út a tűzrakóhelyig, ahol már vár a virslis gulyás. Kolléganőm felhívja a figyelmemet, hogy minden asztal fölött lebeg egy-egy pillangó. Talán őrangyali szerepben, talán csak mert társaságra vágynak, de a jó illatok is vonzhatják őket.
 
Szívélyes a fogadtatás: leültetnek, asztalunkhoz hozzák az ételt a karitász önkéntesei. Ebéd közben Zagyva Richárd a táborokról mesél. Kétféle típusuk van – mondja –: a közvetlenül a karitász (helyi csoportok, egyházmegyei vagy az országos központ) által szervezettek, és a karitász által támogatottak, például amikor egy-egy iskolával együttműködnek, bizonyos résztvevőknek állják a költségeit, vagy az odajutást segítik. Idén háromszáz gyereket Erzsébet-táborokba is elküldhetnek.
 
Tíz héten át zajlanak a táborok, sok önkéntes vesz részt a lebonyolításukban. Nagyrészt olyanok, akik egész évben segítenek, de ilyenkor mások – egyetemisták, főiskolások és gimnazisták – is bekapcsolódnak a munkába, ismerkednek az önkéntességgel, nemegyszer az ötvenórás közösségi szolgálat keretében. Akik itt vannak, nem munkaként, kötelességből, hanem a gyerekek barátaiként, gyakran pedig afféle „pótnagyikként” szolgálják a rájuk bízottakat. Ezért olyan jó hangulatúak, lelkületűek a karitásztáborok.

Kiss Péter/Magyar Kurír


 Szavazás

-----Ügyfél-elégedettség mérése-----

  
Karitász NaptárHivatalos központi kiadás
2018
1% segítség, 100% Szeretet
Egy Kis Doboz Szeretet
Jótékonysági Batyus délután
Jótékonysági Batyus délután
Nagyböjti Élelmiszergyűjtés - Z+D
Nagyböjti Élelmiszergyűjtés a Z+D üzletben
6 Éve Együtt A Babákért
Jótékonysági Disznóvágás És Karitász Bál
Egymillió csillag a szegényekért
Együtt a babákért
Egy Kis Doboz Szeretet
Szent Erzsébet Ünnep
Karácsonyi Adománygyűjtés
Homokbödöge - Zarándoklat
Homokbödöge - Zarándoklat
Iskolakezdés Támogatás
KaritászPont
Jótékonysági bál
Jótékonysági délután - Zirc
Karitász Olimpia
Karitász karácsonyi segítség
Jótékonysági bál - Balatonfűzfő
Karitász nyári tábor