Aktuális Hírek - Minden amit a Veszprém-Főegyházmegyei Karitászról frissen tudnod kell...

2019 / Aktuális hírek

Nehéz sorsú gyerekek táboroztak Pápán

Nehéz sorsú gyerekek táboroztak Pápán

A dabronci Don Bosco Karitászcsoport nyári táborában jó néhány helyi látnivalóval, érdekességgel megismerkedhettek a résztvevők. Rászoruló gyermekek számára szervezett négynapos tábort a dabronci karitászcsoport Pápán, mely keretében a résztvevők megismerkedhettek a várossal, s annak nevezetességeivel. Varju Zoltánné, a dabronci Don Bosco Karitászcsoport vezetője gazdag programot állított össze, a megvalósításban a csóti és a pápai karitászcsoport, és a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász segített – tudtuk meg Birkásné Erdős Krisztinától, a csóti Szent Mihály Karitászcsoport vezetőjétől. A napok során Salgó Ferenc plébános a Szent Anna-templom, Mail József apát-plébános a Nagytemplom érdekességeivel, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, városi képviselő pedig érdekes sztorik mesélésével, versrészletekkel, s játékos kérdésekkel ismertette meg a gyermekeket a pápai belváros Deák Ferenchez, Petőfi Sándorhoz, Orlai Petrich Somához, Jókai Mórhoz, Sulyok Dezsőhöz, és Nagy Lászlóhoz fűződő emlékeivel. Mesélt a néhai pápai pálos-bencésekről, illetve a 170 éve vívott ihászi csatáról is.Mivel Pápa egykori híres-neves szülötte, az 1723-as országgyűlésen a magyar nyelv jogai mellett bátran állást foglaló Acsády Ádám Péter püspök 275 éves halálozási, valamint a Petrovicsból Pápán Petőfivé váló nagy nemzeti költőnk eltűnésének-halálának 170. évfordulója közelít, a bencés templomra és a Petőfi-emlékház falára emlékkoszorúkat is elhelyeztek a gyermekek. A további napokban a résztvevők megtekintették az Esterházy-kastélyt, a zsinagógát Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnökének vezetésével, valamint Bakonybél nemrég megújult templomát és monostorát. forrás: www.veol.hu


Gyurátz Kör Pápán: A katolikus szeretetszolgálatról

Gyurátz Kör Pápán: A katolikus szeretetszolgálatról

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász történetét, szervezeti felépítését, programjait ismerhették meg a Gyurátz Körbe ellátogatók hétfőn. A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász (VFK) igazgatója tartott előadást hétfőn az evangélikus látogatóközpontban, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően. Az előadó a karitász történetéről, szervezeti felépítéséről, szolgálatáról, programjairól beszélt. Mint megtudtuk, a Katolikus Karitász felülről szerveződik. Magyarország tizenkét egyházmegyéjében egyaránt van karitász, melynek működésébe az országos szervezet nem szólhat bele. Vezetőjük az adott megyéspüspök, aki igazgatót nevez ki. A VFK-t 2015-ig civilek irányították, attól fogva pedig Szijártó László esperes-plébános. Elhangzott, hogy a karitász önkéntesei segítenek a rászoruló, hiányt szenvedő családokon, egyedülállókon, magányos időseken, többek között beteglátogatással, felolvasással, bevásárlással, takarítással. Továbbá élelmiszert, ruhát, játékokat gyűjtenek, csomagolnak. A karitászigazgató az éves programjaik közül kiemelte a gyógyszertámogatást, a pelenkaosztást, illetve a Lak6 elnevezésűt, mely keretében a közüzemi tartozást felhalmozóknak nyújtanak támogatást. Van továbbá iskolakezdési akciójuk, utalvánnyal és használt iskolatáskákkal segítenek. Az egyik legnehezebb feladatunk, hogy a rengeteg kérelmező közül valóban a tényleges rászorulókat válasszuk ki a segítségnyújtásra. Munkatársaink esettanulmányokat végeznek, a kérelmek több szűrőn mennek keresztül. A szervezésben, az elbírálásban, illetve a reprezentatív képviseletben veszek részt, de a munka dandárját az önkéntesek végzik a plébániákon, a csoportokon belül, valamint a központban – mondta el Szijártó László. Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója tartott előadást a karitászról. Hozzátette, a fiataloknak lehetőségük van csatlakozni a karitászhoz az ötven órás közösségi szolgálat keretében. A pápai plébániai karitászcsoportok jó kapcsolatot ápolnak egymással, valamint a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjával. forrás: www.veol.hu

Erdélyi fiatalok a csopaki táborban

Erdélyi fiatalok a csopaki táborban

A Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány, valamint a Veszprém Főegyházmegyei Karitász jóvoltából táborozhattak hátrányos helyzetű iskolások a csopaki táborban. A Kovászna megyéből és Sümeg térségéből érkezett mintegy félszáz fiatal egy hetet töltött a Balaton-partján. A nyári programok szervezésében második éve vett részt a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász, amelynek csoportjai megyeszerte tartanak napközis táborokat főként a helyi plébániákon. Kiemelten köszönjük a támogatást az  A1 Sped Kft.-nek.

Katolikus Karitász vetőmag akciója

Katolikus Karitász vetőmag akciója

A Katolikus Karitász az „Öngondoskodó háztartások” családokat támogató programcsoportján belül megvalósuló „Zöldellő kertek” akció keretében évek óta vetőmagokat juttat el egyházmegyei szervezetein keresztül azon rászorulók számára, akik vállalják, hogy a meglévő, parlagon heverő vagy aktívan gondozott háztartási kertjüket megművelik, gondoskodnak a magok elültetéséről, a majdani palántákról. A vetőmagcsomagokat a DM üzletlánc veszprémi munkatársai önkéntes munkában állították össze. Egy csomag a veteménynövények (spenót, fejes saláta, tök, uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, répa, borsó, hagyma, bab) mellett virágmagot is tartalmazott. A csomagokat az egyházmegyében márciusban osztották ki, majd a program résztvevői a jól végzett munka eredményeként saját fogyasztásra használhatják fel a termést. A Karitász célja, hogy ráneveljék az embereket arra, hogy tegyenek ők maguk is valamit azért, hogy az életük jobb legyen. A meglévő föld ne maradjon parlagon, ugaron, mert abból hasznos dolgokat tudnak a saját javukra kitermelni. Ha nem gazos a kert, akkor a karitász által nyújtott segítség hozzájárulhat a bőséges terméshez, amiből juthat a családi étkezőasztalra. Szerződést kötnek a családdal: ők megígérik a magok elvetését, felnevelését, valamint a karitász-önkénteseink időnkénti, ellenőrzésre, fényképes dokumentációra való beengedését. Ez egyben jó alkalom a kapcsolattartásra is az özvegy, egyedülálló idősekkel. Ilyen ellenőrzésre került sor június közepén a Zala megyei Tekenye községben, ahol Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója munkatársaival és a helyi önkéntesekkel együtt szemlélte meg a jól végzett munka eredményét.  

Orosziban is segített a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 

Orosziban is segített a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász

Trenka Zoltánné szociális gondozó-ápoló a Veszprém Főegyházmegyei Karitásznak levelet írt Oroszi községből.Oroszi egy eldugott település Veszprém megyében, a Somló-hegy mögött. Mikroklímája kiváló, de ugyanez nem mondható el a település ellátottságáról. Sajnos itt se bolt, se posta, de még kocsma sincs. Buszjárat csak reggel-délben és este. Ha valaki elutazik – mondjuk a közeli Noszlopra, akkor is fél napot kell várnia a visszajövő járatra. Ezért a szociális gondozó-ápoló vállalta magára a gyógyszerek kiváltását és a heti kétszeri bevásárlás feladatát is a gondozottak számára. Az idős emberek ellátásához szükséges vérnyomás- és vércukor-mérőt a település nem tudta biztosítani a rászorulók számára, így ezeket kérte a Karitász munkatársaitól. A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szijártó László atya, valamint munkatársai  június közepén adták át ünnepélyes körülmények között a készülékeket, valamint vérvételi zsákokat és elsősegélynyújtó csomagot is a település kultúrházában.Az ünnepségen köszönetet mondott a Karitász adományáért Trenka Zoltánné szociális gondozó mellett Dániel Ferenc polgármester is.

Vetőmagcsomagokat oszt a Veszprém Főegyházmegyei Karitász

Vetőmagcsomagokat oszt a Veszprém Főegyházmegyei Karitász

A Veszprém Főegyházmegyei Karitász idén 170 rászoruló család sorsán enyhít vetőmagcsomagok kiosztásával. A Katolikus Karitász az „Öngondoskodó háztartások” családokat támogató programcsoportján belül megvalósuló „Zöldellő kertek” akció keretében évek óta vetőmagokat juttat el egyházmegyei szervezetein keresztül azon rászorulók számára, akik vállalják, hogy a meglévő, parlagon heverő vagy aktívan gondozott háztartási kertjüket megművelik, gondoskodnak a magok elültetéséről, a majdani palántákról. A vetőmagcsomagokat a DM üzletlánc veszprémi munkatársai önkéntes munkában állították össze. Egy csomag a veteménynövények (spenót, fejes saláta, tök, uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, répa, borsó, hagyma, bab) mellett virágmagot is tartalmaz – tudtuk meg Szijártó László atyától, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatójától. A karitászigazgató megjegyezte, a program résztvevői természetesen saját fogyasztásra használhatják fel a termést, jól végzett kerti munkájuk és a gondviselés eredményeként. Próbáljuk ránevelni az embereket arra, hogy tegyenek ők maguk is valamit azért, hogy az életük jobb legyen. A meglévő föld ne maradjon parlagon, ugaron, mert abból hasznos dolgokat tudnak a saját javukra kitermelni. Ha nem gazos a kert, akkor a karitász által nyújtott segítség hozzájárulhat a bőséges terméshez, amiből juthat a családi étkezőasztalra. Kvázi szerződést kötünk a családdal: ők megígérik a magok elvetését, felnevelését, valamint a karitász-önkénteseink időnkénti, ellenőrzésre, fényképes dokumentációra való beengedését. Ez egyben jó alkalom a kapcsolattartásra is az özvegy, egyedülálló idősekkel. Jó tapasztalataink vannak eddig – ismertette a jótékonysági programot. Szijártó László atya hozzátette, a „Szép otthonok”-programban az udvar rendbetételét kéri a karitász a családoktól. Ehhez biztosítják a megfelelő eszközöket, illetve vállalják az ebből keletkező szemét elszállítását. Ezután továbblépnek a résztvevőkkel, és szemügyre veszik, hogy az otthonukban mit tudnak segíteni (például nyílászáró-csere, festék, tisztítószerek) a környezet megszépítése érdekében. Mint megtudtuk, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász a több egyházmegyében két éve, kísérleti jelleggel futó „Szép otthonok”-programban egyelőre nem vesz részt, a „Zöldellő kertek”-programban viszont 170 szegény családot támogatnak idén, előzetes igényfelmérés alapján. A vetőmagcsomagok kiosztása e héten történik.Forrás:www.veol.hu


Tégy jót másokkal!

Vetőmagcsomagokat oszt a Veszprém Főegyházmegyei Karitász

A Katolikus Karitász ez évben is megszervezi az immár hagyományos, Tartós szeretet elnevezésű nagyböjti élelmiszergyűjtését.Az országos akció keretében arra buzdítják a híveket, hogy tartós élelmiszer-felajánlásaikat március 24-31. között helyezzék el a templomokba. A Katolikus Karitász adományvonalán pénzbeli hozzájárulásokat szintén várnak: az 1356-os szám felhívása 500 forint támogatást jelent a rászorulóknak. Az adományok húsvét előtt célba érnek. Mint megtudtuk, tavaly mintegy 200 tonna élelmiszer gyűlt össze. Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója az akció jelentősége kapcsán kifejtette, a katolikus egyház úgy gondolja, hogy a rászorulóknak a karácsonyon, Jézus születésének és a szeretet ünnepén túl az év más időszakaiban is szükségük van támogatásra. Ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden évben elrendel egy nagyböjti élelmiszergyűjtést, amit a Katolikus Karitász bonyolít le. Idén március 17-én minden katolikus templomban felolvasták a püspöki kar körlevelét, amiben felhívják a figyelmet a szegény, rászoruló embertársainkra.Forrás:www.veol.hu


Együtt a babákért – Ünnepélyes átadó

Együtt a babákért – Ünnepélyes átadó

Kisgyermekes rászoruló családok vehettek át a Katolikus Karitász és egy országos drogérialánc közreműködésének köszönhetően csaknem fél évre elegendő pelenkát, valamint bébiételt hétfőn a Veszprém Főegyházmegyei Karitász épületében. Nyolcadik esztendeje ajándékoz meg rászoruló családokat pelenkaadománnyal a dm-drogerie markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Katolikus Karitászon keresztül. Az Együtt a babákért elnevezésű akció eredményeként közel húszmillió forint értékben tudják segíteni a családokat, mondta el hétfőn a Veszprém Főegyházmegyei Karitász épületében tartott átadón Kömőci-Schenk Ilona, az országos drogérialánc területi vezetője, aki a Veszprém Főegyházmegyei Karitász munkatársaival közösen adta át a kilenc, főleg veszprémi kisgyermekes családnak az adományt. Az országos drogérialánc az elmúlt nyolc évben mintegy kétezer rászoruló családot támogatott országszerte a Katolikus Karitászon keresztül az Együtt a babákért program keretében. Elhangzott, idén az egyházmegyében összesen ötvenöt család jutott adományhoz ilyen módon. A Veszprémi Főegyházmegye területén nagyon sok településen működik önkéntes karitászcsoportunk a plébániákon. A megajándékozott családok kiválasztásakor az ő segítségükre is támaszkodtunk, hiszen ez az ötvenöt család nemcsak Veszprémből, hanem az egyházmegye teljes területéről került ki – mondta el Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója a hétfő délelőtti átadó alkalmával. A Veszprém Főegyházmegyei Karitász egy németországi lovagrenddel, az Ordo Militaris Teutonicusszal is kapcsolatban áll, mely rendszeresen támogatja a Veszprém Főegyházmegyei Karitászt. Az eseményen kiosztott több csomag bébiétel a humanitárius, keresztény rendként működő szervezet felajánlásaként jutott el a családokhoz.

Mopedet kapott a karitásztól a sümegi férfi

Mopedet kapott a karitásztól a sümegi férfi

Elektromos mopedet kapott a karitásztól Kovács Péter, aki csaknem két évtizede egy motorbaleset következtében vált mozgássérültté. A ma 39 éves fiatalember gerince sérült meg, azóta kerekesszékkel közlekedik. A Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szijártó László adta át a mopedet Péternek. Az átadáson a sümegi származású, ma plébánosként Pápán szolgáló igazgató elmondta, gyermekkorától ismeri Pétert. A segélyszervezet egy gyógyászati segédeszközöket gyártó cégtől négy járművet kapott, amelyekből kettő Veszprém megyébe került. A csaknem egymillió forintos eszközt egy évre adják ingyenes használatra. Ezután megvizsgálják a jogosultságot, és ha a használó állapota miatt a bérlet továbbra is indokolt, korlátlan ideig hosszabbítható a szerződés. Kovács Péter elmondta, hogy az eszköz sokban megkönnyíti az életét. Szüleivel él, és sok barátja van, szeret közösségben lenni. Kerekesszékével nem tudott még a legkisebb dombra sem felmenni, valakinek fel kellett tolnia, a mopeddel azonban önállóan eljuthat bárhova.

Jótékonysági disznóvágás Kislődön

Jótékonysági disznóvágás Kislődön

Az idei évben immár harmadik alkalommal szervezte meg a kislődi Karitász csoport a jótékonysági disznóvágást január 19-én, szombaton Kislődön.A disznóvágás és feldolgozás mellett a szervezők nem feledkeztek meg a gyermekekről sem, az ő részükre a faluházban az óvónők kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek.Kislődön rengeteg jó ember él, akik képesek összefogni azért, hogy segítsenek a nehéz körülmények között élőknek, mondta el Kisné Lovasi Mária. A helyi karitász csoport vezetője szerint a csoport mindenkire figyelni tud és akar, vallásra, felekezetre és nemzetiségre való tekintet nélkül. A tavalyi esztendőben is történtek a faluban súlyos tragédiák, amire azonnal reagáltak és segítettek. A jótékonysági disznóvágás egy igazán közösség formáló és közösség építő rendezvény, ami túl mutat a szükségen, de az adományozásnak is fontos szerepe van benne hangsúlyozta Kisné Lovasi Mária. A közel 200kg-os sertésből idén 120 családnak készítettek kóstoló csomagot és az esti jótékonysági bálon is ebből kerültek finom ételek az asztalra. Az est teljes bevételét a Karitász csoport kapta, ami az idei évre is megalapozta a segítségnyújtás lehetőségét a helyi rászorulókon.

8 Éve Együtt a Babákért

8 Éve Együtt A Babákért

A dm (drogerie markt) és a Katolikus Karitász közös kampánya most is a nehéz körülmények között élő családokat és gyermekeiket támogatja. A sikeres együttműködés eredményeként, idén is sok kisgyermekes családon tud segíteni a két szervezet. A Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 60 kisgyermekes családnak tud pelenkát adni, családonként félévnyi mennyiséget. Februártól, Veszprémben a Vár u. 25 szám alatt, szeretettel várjuk a nehéz helyzetben élő anyukákat, gyerekeket! Pelenkához szükséges kérelmi adatlap 


KaritászPont
1% segítség, 100% Szeretet
Iskolakezdés Támogatás