Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció kezdődött

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót hazánkban a Katolikus Karitász. A szolidaritási hét tegnap indult Veszprémben és december 8-án Pápán zárul majd.

Szijártó László, a Veszprém- Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszak a szeretetnek, a békének és a családnak is az ünnepe és ilyenkor mindannyian törekszünk arra, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk a másikra, és próbálunk segíteni a másiknak ott, ahol csak tudunk. Ennek a rendezvénynek is ez a fő célja. Az igazgató ezután egy másik intézményvezetőnek, Écsy Gábornak, a Karitász országos igazgatójának adott át egy ajándékcsomagot jelképesen – ötvenet készítettek – , hiszen a kárpátaljai magyar gyerekek számára nyújtanak idén segítséget.

Udvardy György veszprémi érsek elmondta: karácsony hív bennünket arra, hogy befogadjuk az isteni ajándékot. – Az egyház nem azért fordult a szegények felé, mert magasztos érzelmeket szítunk fel magunkban, és ennek megfelelően cselekszünk, hanem azért, mert Isten viselkedik így. Isten tudatos döntése, választása a szegény, hogy reményt, jövőt adjon számukra – jelentette ki az érsek.

Udvardy György hozzátette: nem gondolják természetesen azt, hogy egy-egy ünnepi készülődés során minden nehézséget meg tudnak oldani. Ám azt igen, hogy egy-egy segítség a reményt éleszti fel annak, aki kapja. Amikor ez újraéled, akkor kinyílik előtte az emberi méltóságnak, az életnek a lehetősége.
Écsy Gábor beszélt az Egymillió csillag a szegényekért akció történetéről, amely 1998-ban Franciaországból indult el Európában. Hazánk 2008-tól van jelen önállóan ezen szolidaritási kezdeményezésben. Az egymillió csillag akcióban ma már 15 ország vesz részt. A cél világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

A „Tárjátok ki a szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló jótékonysági akciót több mint 300 helyszínen rendezik meg országszerte. Az egy hétig tartó rendezvénysorozat alatt kiemelt programok is lesznek: jótékonysági koncertekre és közösségi gyertyagyújtásokra várják az érdeklődőket, a segíteni szándékozókat. Több helyszínen – főtereken, adventi vásárokban, templomok előtt – a karitász önkéntesei a járókelőkkel együtt mécsesekből szívet vagy a Karitász jelét, a lángoló keresztet formálják majd meg, amely a nélkülözőkkel való sorsvállalást jelképezi.

A gyertyákért felajánlott adományokból a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.

A vasárnap esti ünnepi eseményen részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Márfi Gyula nyugalmazott érsek és Nagy Károly apátkanonok is. Az ünnepségen cserkészek adtak műsort, a gyertyák megáldását követően a jelenlévők mécsesekből a Karitász jelét rakták ki a téren. Forrás:www.veol.hu