Kiderült: bárkiből lehet angyal

„Jézus Krisztusnak üzenete van a mai embernek”
Minden év végén a Szaléziánumban számol be eredményeikről a Veszprém Főegyházmegyei Karitász vezetője.
A statisztika azt mutatja, hogy évről évre több segítséget sikerül közvetíteni. Hogy miként működik ez a mindennapokban, arról Szijártó László atyával beszélgettünk, aki 2015-ben kapta az igazgatói megbízást.

A rászorultság és a segítőkészség olyan fogalmak, amiket sokan félreértenek, ugyanakkor azok is sokan vannak, akik feleslegessé vált kedves tárgyaikkal, szabadidejükkel szívesen okoznának megkönnyebbülést ott, ahol a fizikai tehetetlenség, vagy a hiány okoz keserűséget. Hogy találkozzon a segítő szándék és a megcélzott személy vagy család, ahhoz mindkét oldalon jó pár ember közreműködésére van szükség.

Hogyan áll létszámmal a főegyházmegyei karitász?

Két főállású alkalmazottunk van, ők végzik az irodai munkát, és tartják a kapcsolatot a csoportokkal. Az ő bérüket az érsekség biztosítja, mindenki más önkéntes. Ez azt jelenti, hogy a főegyházmegyében (ami valamivel nagyobb területű mint maga Veszprém megye) 44 csoportban mintegy ötszáz önkéntes dolgozik folyamatosan.

Ez pontosan mit jelent?

Sokfélék a kérések, amelyek nem úgy teljesülnek, hogy valaki odarohan a veszprémi várban található központunkhoz, és dörömböl az ajtón; személyesen fogadóórán, azon kívül pedig telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalon lehet velünk kapcsolatba kerülni. Ruhaadományt szoktunk kapni, élelmiszert, amit önkénteseink javaslatai alapján osztunk szét, ugyancsak ők osztályozzák a ruhákat, és viszik el azoknak, akiknek a leginkább kell. Mert ez sem egyértelmű; az a tapasztalatunk, hogy aki valóban rászorul, az szégyenli, hogy segítséget kell kérnie. Ha felajánlott tárgyakról, bútorokról, háztartási gépekről van szó, kollégáim megnézik, és vagy a kiválasztott családhoz szállítják el, vagy a raktárunkba, ha van hely. Az utóbbi időben javult a helyzet szemben a korábbi állapotokkal, amikor előfordult, hogy lakáskiürítő szervezetnek néztek bennünket. Kaptunk volna lerobbant mosógépet, tört bútort, felismerhetetlen ruhadarabokat. Mintha már jobban átéreznék az adományozók, hogy olyasmit lehet továbbadni, amit még maguk is tudnának használni. Sokszor előfordul, ha egy konkrét célhoz szeretnénk az összefogást, úgy kapunk pénzadományt a számlánkra, hogy ismeretlen marad, aki küldte. Működik egy segélyvonalunk is, amit az aktuális programokhoz szoktuk használni. Ha valaki hívja az 1356-os telefonszámot, hívásonként ötszáz forinttal támogatja az adott célt. Előfordul, hogy három-négyszerese a felmerülő igény annak, amit teljesíteni tudunk.

Ilyenkor hogyan szelektálnak?

Önkénteseink látogatása alapján. Ők szinte környezettanulmányt készítenek, így derül ki, hogy ki fog bekerülni az „angyalprogramba”. Ezek állami támogatással működő országos programok, például a „LAK 6”. Segítjük azokat a családokat, amelyeknek nehézségekbe ütközik a lakhatása, saját lakásban vagy albérletben olyan közüzemi adósságot halmoztak fel, amit nem tudnak kifizetni. A karitász egy összegben kifizeti, ha biztosítva látja, hogy a helyzet nem ismétlődik meg. Egyszeri közreműködés lehet a steril szoba kialakítása vagy a lakás akadálymentesítése, ha megváltozott az élethelyzet. A „Szép otthon” program keretében segítünk a család lakókörnyezetét rendben tartani, bútort, edényt, háztartási gépeket biztosítunk, viszünk szerszámot az udvar, a kert rendben tartásához. Az „Öngondoskodó háztartások” országos programban vetőmagokat, több helyen palántát is adunk azoknak, akik vállalják, hogy művelik a földet. Önkénteseink időről időre ellenőrzik, rendben zajlik-e a program. Nyáron szintén az önkénteseink javaslatára gyerekeket táboroztatunk Fonyódligeten, Zánkán, az Erzsébet-táborban, ahol idén áprilistól októberig a hosszú hétvégéken családokat is vendégül látnak nagyszülőkkel együtt, ha a családban legalább egy általános iskolás gyermeket nevelnek. Működik a „Betűvető” program, aminek keretében iskolakezdésnél első osztályosoknak veszünk iskolatáskát, vagy Erzsébet-utalványt adunk, amit tanszerre, ruhára lehet felhasználni. Időrendben a „Kandalló program” következik. Kis lemezkályhákat biztosítunk azoknak, akiknek nincs más fűtési lehetősége. Az egyházmegye tűzifaakciója családonként tíz mázsa fát jelent a rászorulóknak.

László atya hangsúlyozza, hogy felekezeti hovatartozás nélkül próbálnak segíteni, és nem csak főegyházmegyei keretekben. Mivel ő 2008-tól a Teuton Lovagrend tagja, amikor Pápára, Sümegre, Hévízre érkezik valamilyen adományból, abból a veszprémi egyházmegye is részesül. Ilyen volt nemrégiben a bébiétel-szállítmány, aminek a kisgyerekes szülőkön kívül azok az idősek is örülhettek, akik gyenge fizikai állapotuk miatt csak pépes ételt ehetnek.

A tapasztalatok azt mutatják, a gondok szaporodásával együtt nő a segítő szándék, ami nem működne az önkéntesek munkája, kreativitása nélkül. Jótékonysági bálok, sportrendezvények vagy éppen egy jótékonysági disznóölés, bárhonnan származhat az a bevétel, amivel valakinek sikerül megoldani az erejét meghaladó gondját. Vannak cégek, amelyek építőanyagot, mások szállítást ajánlanak fel, és nem várnak viszonzást. „Egy kis doboz szeretet” címmel a sümegi önkéntesek idén harmadjára hirdetik meg karácsonyi akciójukat. Két éve és tavaly olyan jól sikerült az akció, hogy a dobozok egy részét Kárpátaljára tudták szállítani azokhoz a gyerekekhez, akiknek ez az egy ajándékcsomag lesz a karácsonyfa alatt.

A Katolikus Karitász célja, hogy minél több településen jelenjenek meg önkénteseik, akiket rendszeres képzéssel segítenek hozzá feladataik teljesítéséhez. Országosan jelenleg tízezer önkéntes dolgozik, de angyal bárkiből lehet. Forrás:www.veol.hu / Őrsi Ágnes